farebna
fazuľa (za poriadnu hrsť na jedného stravníka),1 – 1,5 kg
zemiaky, soľ, mletá červená paprika,masť na zápražku,1 hlávka
cibule,4 – 5 strúčikov cesnaku, šťava z kyslej kapusty ,voda
Fazuľu
deň vopred namočíme do studenej vody. Ráno z nej vodu zlejeme,
fazuľu vsypeme do hrnca, v ktorom ju budeme variť a pridáme čistú
studenú vodu. Vody musí byť toľko, že jej hladina bude na tri
prsty nad vrstvou fazule. Až je fazuľa do polovice uvarená,
osolíme ju, pridáme trochu mletého korenia, popučené strúčiky
cesnaku a očistené, na menšie kocky nakrájané surové zemiaky.
Polievku necháme prevariť a stíšime plyn, alebo stiahneme hrniec
na kraj pece. Ďalej sa má variť pomaly, no stále.Medzitým
urobíme zápražku z lyžice masti, na drobno pokrájanej cibule a
mletej červenej papriky. Papriku prisýpame do nie rozhorúčenej
masti, aby nezhorkla. Za stáleho miešania ju trochu opražíme a
podlejeme horúcim nálevom z polievkového hrnca. Kým ju však
nalejeme do hrnca, popučíme (na hrubšie rozmixujeme) fazuľu a
zemiaky. Potom nalejeme zápražku a necháme raz prejsť varom spolu
so šťavou z kyslej kapusty. Tej pridáme toľko, ako kyslastú
hustú fazuľu máme radi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára