utorok 6. septembra 2016

Fazuľa na husto

farebna fazuľa (za poriadnu hrsť na jedného stravníka),1 – 1,5 kg zemiaky, soľ, mletá červená paprika,masť na zápražku,1 hlávka cibule,4 – 5 strúčikov cesnaku, šťava z kyslej kapusty ,voda
Fazuľu deň vopred namočíme do studenej vody. Ráno z nej vodu zlejeme, fazuľu vsypeme do hrnca, v ktorom ju budeme variť a pridáme čistú studenú vodu. Vody musí byť toľko, že jej hladina bude na tri prsty nad vrstvou fazule. Až je fazuľa do polovice uvarená, osolíme ju, pridáme trochu mletého korenia, popučené strúčiky cesnaku a očistené, na menšie kocky nakrájané surové zemiaky. Polievku necháme prevariť a stíšime plyn, alebo stiahneme hrniec na kraj pece. Ďalej sa má variť pomaly, no stále.Medzitým urobíme zápražku z lyžice masti, na drobno pokrájanej cibule a mletej červenej papriky. Papriku prisýpame do nie rozhorúčenej masti, aby nezhorkla. Za stáleho miešania ju trochu opražíme a podlejeme horúcim nálevom z polievkového hrnca. Kým ju však nalejeme do hrnca, popučíme (na hrubšie rozmixujeme) fazuľu a zemiaky. Potom nalejeme zápražku a necháme raz prejsť varom spolu so šťavou z kyslej kapusty. Tej pridáme toľko, ako kyslastú hustú fazuľu máme radi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára